Trawy ozdobne o najpiękniejszych kwiatostanach | Które gatunki warto posadzić w ogrodzie?
Posłuchaj tego artykułu
00:00
Pytanie czytelnika: Uwielbiam kępy traw ozdobnych – które gatunki mają najbardziej atrakcyjne pióropusze? Gdzie je najlepiej posadzić?
Spis treści
Które trawy ozdobne kwitną najpiękniej?
Trawy ozdobne, poza kępami gęstych liści, wyróżniają się oryginalnymi kwiatostanami, które pięknie prezentują się zarówno latem, jak i zimą. Czasami mogą marznąć, dlatego pierwszej zimy po posadzeniu powinno się je okryć. Kilka najszerzej stosowanych gatunków traw o wyjątkowych pióropuszach to:
- Miskant cukrowy (Miscanthus sacchariflorus)
Dorasta do 150 cm. Tworzy podziemne rozłogi, dlatego należy ograniczać jego rozrost podziemny za pomocą pionowych przegród. Najlepiej rośnie w słońcu. Puszyste kwiatostany pojawiają się w sierpniu i są dekoracyjne przez całą zimę. Jesienią liście przebarwiają się na jasnobrązowy kolor. - Miskant chiński (Miscanthus sinensis)
Preferuje stanowiska słoneczne i osiąga 1,5–2 m wysokości. Ma wiele odmian o innym zabarwieniu liści bądź kwiatów ('Zebrinus' czy 'Silberfeder'). Wymaga bardziej wilgotnego podłoża, kwitnie od sierpnia.
- Rozplenica japońska (Pennisetum alopecuroides)
Zwarte kępy osiągają 1 m wysokości, a same liście są bardzo wąskie i ciemnozielone. Roślina lubi stanowiska ciepłe (osłonięte przed wiatrem) i słoneczne. Białe kłosowate kwiatostany pojawiają się już w lipcu. - Trawa pampasowa (Cortaderia selloana)
Jest najbardziej wrażliwa na niską temperaturę, dlatego wymaga okrycia na zimę. W sprzyjających warunkach dorasta do 2–3 m wysokości. Jest ceniona ze względu na bardzo gęste i puszyste pióropusze, które przybierają odcienie kremowe, różowe i białe. Pojawiają się one dość późno – pod koniec września. Trawa pampasowa lubi słońce i żyzne, wilgotne gleby. Dobrym pomysłem na udaną uprawę jest posadzenie rośliny do dużej donicy i przechowywanie jej przez zimę w chłodnym i widnym pomieszczeniu. Polecaną odmianą, odporną na niską temperaturę, jest 'Pumila' (o kremowych kwiatostanach).
Rozplenica japońska [1], trawa pampasowa [2] oraz miskant cukrowy (z przodu) i chiński (z tyłu) [3]. |
Tekst i zdjęcia: Małgorzata Szymańska, zdjęcie tytułowe: Shirley Hirst / Pixabay
TEMATY NA CZASIE
Autor
Tagi
Komentarze