Logo
Logo

Kiszony czosnek. Wzmocni Cię, naturalnie!

W czasach, kiedy w aptekach nie istniały leki o szybkim działaniu i nie rozpisywano się, tak jak dziś, o różnych cudownych dietach, domowe spiżarnie dostarczały nie tylko smakołyków. Znajdowały się tam rozmaite kiszonki, eliksiry, nalewki i przyprawy służące zarówno rozkoszom stołu, jak również zdrowiu. Kiszony czosnek bardzo podkreśla smak potraw, a spożywany regularnie wzmacnia odporność na jesienno-zimowe dolegliwości. Sprawdź nasz prosty przepis!

Spis treści
Dlaczego warto jeść kiszony czosnek? Jak samemu zrobić kiszony czosnek w słoiku?

Dlaczego warto jeść kiszony czosnek?

Czosnek w lecznictwie znany jest od wieków. W Starożytnym Egipcie uznawany był za roślinę "świętą" . Uprawiano go także w Chinach, Izraelu, Palestynie, Grecji i Rzymie. Warkocze czosnku miały odpędzać złe duchy, uroki i choroby.

Obecnie również chętnie po niego sięgamy. Szczególnie, gdy zbliża się sezon grypowy. Nie tylko w postaci surowej. Kanapki z plasterkami kiszonego czosnku działają wręcz magicznie, wyganiając za próg kaszel i katar. To też niezastąpiony dodatek do sałatek i surówek.

Każdy z nas wie lub słyszał, że czosnek podwyższa odporność organizmu i jest zalecany, w przypadku chorób górnych dróg oddechowych. Wśród głównych właściwości leczniczych można wymienić działanie:

  • bakteriobójcze,
  • obniżające ciśnienie krwi,
  • i żółciopędne.

Kiszony czosnek fot. B. Walicka

Fot. Barbara Walicka

Przepis na czosnek kiszony z czerwoną papryką

  • W niewielkich słoiczkach ułożyć warstwami pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i obrane ząbki czosnku;
  • Każdą warstwę posypać odrobiną kozieradki i suszonej papryczki chili; dodać ziele angielskie i liść laurowy;
  • Zalać przestudzoną wodą z solą (1 łyżka soli na litr wrzątku);
  • Zakręcić i postawić w ciepłym miejscu;
  • Codziennie zajrzeć do słoiczków i uciskać całość;
  • Po 5-6 dniach część słoiczków, których zawartość przeznaczona jest do późniejszego spożycia, należy zapasteryzować.


Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Autor
Kiszony czosnek. Wzmocni Cię, naturalnie!
Kiszony czosnek. Wzmocni Cię, naturalnie!
Barbara Walicka

Chętnie używa glinianych czy kamionkowych naczyń, a do mieszania – drewnianych łyżek; jest zdania, że z takimi przedmiotami łatwiej się zaprzyjaźnić, ponadto lepiej zapamiętują smaki. W rodzinnych zapiskach wyszukuje dawno zapomniane przepisy. W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże. Najchętniej wyprawia się na Saharę. Pisze wiersze i opowiadania, w których często poważne wątki opatruje zaskakującą humorystyczną pointę.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (14)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl