Logo
Logo

Tarta ze szpinakiem i cebulą – doskonała na ciepło i na zimno!

Szpinak zapiekany na kruchym cieście doskonale smakuje nie tylko na ciepło, ale i na zimo. Tarta ze szpinakiem to smaczna przekąska, którą możesz podawać na przyjęciach – pokrojone kawałki  łatwo wziąć w rękę. Poznaj nasz przepis na tartę ze szpinakiem i cebulą.

Szpinak to smaczne i zdrowe warzywo, ale jego konsystencja po ugotowaniu i rozdrobnieniu niektórych zniechęca. Warto więc wykorzystywać szpinak jako nadzienie do różnych potraw.

Przepis na tartę ze szpinakiem i cebulą

Składniki

  • Ciasto: 200 gram masła, 250 gram mąki krupczatki, szczypta soli, 1/3 szklanki letniej wody.
  • Nadzienie: torebka szpinaku baby (250 g), czosnek, łyżeczka masła, łyżka śmietany, 3 cebule, tarty lub pokrojony w plastry ser żółty, 1/4 kostki sera typu feta.

tarta ze szpinakiem i cebulą

Przygotowanie

  • Przygotować ciasto – masło posiekać nożem, dodać mąkę i szczyptę soli, zagnieść dodając wodę.
  • Utworzyć z ciasta kulę i włożyć je na godzinę do lodówki.
  • Szpinak sparzyć, posiekać i podgrzać z masłem, śmietaną i rozdrobnionym czosnkiem.
  • Cebulę posiekać, dusić ok. godziny w bulionie, aż zmięknie. Nadmiar płynu odlać.
  • Ciasto rozwałkować, wylepić nim niską formę do tarty i wstawić do piekarnika na 20 minut (termoobieg, temp. 180º C).
  • Na podpieczony blat położyć warstwę szpinaku, a potem cebuli. Przysypać żółtym serem i kawałkami pokruszonego sera typu feta.
  • Włożyć do piekarnika i piec jeszcze 15 minut w  temp. 180º C.


Tekst i zdjęcia: Małgorzata Wójcik

Autor
Tarta ze szpinakiem i cebulą – doskonała na ciepło i na zimno!
Tarta ze szpinakiem i cebulą – doskonała na ciepło i na zimno!
Małgorzata Wójcik

Uwielbia przebywać wśród roślin, podglądać je i cieszyć się ich urodą na każdym etapie życia. Nierzadko zdarza się, że z nimi rozmawia... Redaktorka naczelna magazynu Gardeners' World. Edycja Polska, autorka tekstów, pasjonatka roślinnej fotografii. Z wykształcenia architekt krajobrazu.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (11)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl