Ogórkowy chłodnik z melonem i miętą – pyszny i orzeźwiający!
Posłuchaj tego artykułu
00:00
W lecie z warzywnego potencjału można korzystać do woli. Sięgnijcie po inspiracje do zagranicznych kuchni. Hiszpańska zupa gazpacho nie zawiedzie nawet najwierniejszych miłośników tradycyjnych chłodników. Jeśli jeszcze bardziej przemawiają do Was egzotyczne receptury, polecamy chłodnik z ogórka i melona. Z migdałami i miętą wygląda na tyle dostojnie, że śmiało może pełnić funkcję stylowego pierwszego dania.
Przepis na chłodnik z z ogórka i melona
Składniki
- 2 świeże ogórki 1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr
- 3 zielone grejpfruty (wyfiletowane)
- 0,5 melona miodowego
- 2 kromki białego pieczywa bez skórki
- 2 łyżki octu z białego wina
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 1 ząbek czosnku
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie
- Przyrządź Bulion na włoszczyźnie Knorr w 0,5 l wody. Następnie odstaw do wystudzenia.
- Pokrój w drobną kostkę połowę ogórka i 1/3 grejpfruta. Odłóż je do lodówki.
- Posiekaj ząbek czosnku, a migdały upraż na patelni.
- Resztę składników (poza migdałami) włóż do miski i zalej zimnym bulionem.
- Całość zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Zupę dopraw do smaku wedle uznania i włóż do lodówki na około 30 minut.
- Po tym czasie dodaj do chłodnika pokrojone wcześniej kawałki ogórka i grejpfruta.
- Rozlej chłodnik do misek i posyp po wierzchu migdałami oraz udekoruj listkami mięty.
Smacznego!
Źródło: Knorr
TEMATY NA CZASIE
Tagi
Komentarze