Logo
Logo

Ozdobne rośliny jadalne | 25+ pięknych kwiatów, nasion, pędów i liści, które możesz zjeść!

Zdrowe i smaczne owoce, warzywa oraz zioła i inne rośliny przyprawowe, to nie jedyne pożytki z ogrodu lub działki, nadające się do spożycia. Jadalne są także płatki kwiatów, owoce oraz inne organy wielu ozdobnych roślin ogrodowych. Które rośliny ozdobne można jeść lub wykorzystać w kuchni?

Spis treści
Czy kwiaty drzew i krzewów można zjeść? Które dekoracyjne kwiaty ogrodowe (rabatowe) nadają się do jedzenia? Jak przyrządzić kwiaty? Przepisy na jadalne skarby z ogrodu Które liście, bulwy i pestki są jadalne i smaczne?

Dekoracyjne, smaczne i zdrowe kwiaty drzew i krzewów 

Popularne w ogrodach drzewa i krzewy ozdobne mogą stanowić nie tylko dekorację, ale także źródło smacznych, jadalnych kwiatów. Jednym z najbardziej znanych tego przykładów jest róża dzika (Rosa canina), a szczególnie róża pomarszczona (Rosa rugosa). Jej miękkie, różowe i przyjemnie pachnące płatki kwiatowe są od lat używane głównie do sporządzania smacznych, bogatych w witaminę C konfitur, w tym także używanych jako nadzienie do pączków.

Walory smakowe i odżywcze, a także zdrowotne mają również kwiaty bzu czarnego (Sambucus nigra) oraz robinii akacjowej (Robinia pseudoacacia), które można jeść, a także zapiekać w różnego rodzaju ciastach, naleśnikach, plackach itp. Do jedzenia nadają się także pachnące kwiaty jabłoni (Malus), które mają delikatny, owocowy smak i można je jeść na surowo lub wykorzystać do przyrządzania syropów, dżemów i marmolad. 

Make Your Life Greener / YouTube


Jadalne kwiaty na ogrodowych rabatach 

Często nie podejrzewamy, że kwiaty ogrodowe, które bardzo chętnie sadzimy w ogrodach lub w pojemnikach, skrzynkach i donicach mogą być jednocześnie smakowitym dodatkiem do potraw lub przekąską na surowo. Można dodawać je do sałatek, ciast, deserów lub po prostu dekorować nimi inne potrawy. Nie wszystkie smakują dobrze na surowo, dlatego lepiej poddać je obróbce cieplnej, np. podgotować, podsmażyć lub zapiekać. Wiele przykładów bardzo popularnych i dobrze znanych kwitnących i jadalnych roślin znajdziemy niemal w każdym ogrodzie, czy na działce. 

Jedną z nich jest nasturcja większa (Tropaeolum majus) to jednoroczna roślina pnąca, ładnie kwitnąca na pomarańczowo i często sadzona przy ogrodzeniach lub podporach. Kwiaty mają pieprzny, ostry smak i można dodawać je np. do sałatek lub kanapek. Ostry, lekko pikantny smak mają też pomarańczowe, koszyczkowate kwiaty nagietka lekarskiego (Calendula). Można wykorzystywać je w kuchni do dekoracji lub przyprawiania potraw, a także dodawać do zup i sosów lub zaparzać i pić w formie herbaty. 

Inną dobrze znaną rośliną o jadalnych, pikantnych w smaku, charakterystycznie pachnących kwiatach jest aksamitka (Tagetes). Są one wykorzystywane głównie jako przyprawa do potraw lub barwnik spożywczy do napojów lub wypieków. Cenione walory spożywcze i prozdrowotne mają fioletowe kwiaty fiołka wonnego (Viola odorata), w tym także bratków (Viola ×wittrockiana) które można jeść na surowo lub doprawiać nimi różnego rodzaju napoje, potrawy lub sporządzać z nich syropy, działające przeciwkaszlowo i poprawiające krążenie krwi. 

Do spożycia nadają się kwiaty bardzo popularnego w ogrodach floksa wiechowatego (Phlox paniculata) – mają słodkawy, korzenny smak (można je także dodawać do różnych potraw). Jadalne są również żółte kwiaty pierwiosnka lekarskiego (Primula veris), które można jeść na surowo lub dodawać do potraw, sałatek, deserów albo marynować. Nie można zapomnieć o walorach kulinarnych, aromatycznych kwiatów, ale też pączków i liści lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia), którymi można doprawiać różnego rodzaju dania mięsne, a także desery dania mięsne i desery (np. galaretki), ale zwykle nie je się ich na surowo. 

Jadalne i dodawane po obróbce do różnych potraw bywają (szczególnie w Azji) są kwiaty liliowców (Hemerocallis). Mają one słodkawo-ostry smak i mogą być składnikiem sałatek i innych dań. Do spożycia i innych celów kulinarnych (np. do zaparzania herbat) można używać także ładnie pachnących, oryginalnych kwiatów oraz liści różnych odmian pysznogłówki (Monarda). Nie każdy wie, że płatki kwiatów często sadzonej w skrzynkach i donicach begonii stale kwitnącej (Begonia semperflorens) też nadają się jedzenia - mają ciekawy, kwaskowaty smak, przypominjący cytrusy, przez co używane są jako dodatek do wszelkich słodkich potraw lub owocowych deserów. 

Warto wspomnieć też o dobrze znanej cukinii (Cucurbita pepo), ponieważ jadalne są nie tylko jej podłużne owoce, ale też duże, żółte kwiaty, z których przyrządza się zupy lub zapieka w cieście. Jadalne i użyteczne w kuchni są także ładne i dekoracyjne kwiaty wielu dziko rosnących, czasem nawet traktowanych jako chwasty roślin łąkowych, takich jak np. mniszek lekarski, koniczyna biała, chaber bławatek, rumianek, gorczyca, czy złocienie

Dowiedz się więcej

Pysznogłówka, indiański smakołyk | Dwa przepisy na dania z kwiatów
Lilaki nie tylko dla poetów | Dwa przepisy na dania z kwiatów
Nasturcje na talerzu | Cztery przepisy na dania z kwiatów
Specjały z bratków | Dwa przepisy na dania z kwiatami
Aksamitne smaki | gotowe przepisy z aksamitkami
Zobacz więcej przepisów z kuchni z ogródka

Jadalne liście, bulwy i pestki ogrodowych roślin ozdobnych 

Bardzo popularna w ogrodach, zwykle sadzona w półcienistych lub cienistych zakątkach ogrodów i ceniona za dekoracyjne barwy liści funkia (Hosta) jest w niektórych krajach traktowana jako roślina jadalna, podobnie jak warzywa. Jej liście nadają się do jedzenia na surowo, ale można ją też gotować i spożywać jak kapustę. Do spożycia najlepiej wykorzystywać młode liście, dlatego do celów spożywczych lub kulinarnych najlepiej zbierać je zaraz po rozwinięciu lub nawet zanim się rozwiną. 

Powszechną w wielu ogrodach lub na działkach i dość mocno się rozrastającą rośliną ozdobną jest słonecznik bulwiasty (Helianthus tuberosus), czyli topinambur. Dekoracją są jego liczne żółte kwiaty, ale jadalna i spożywana jak warzywo jest podziemna bulwa. Wykopuje się ją (podobnie jak ziemniaki) jesienią lub nawet zimą i można jeść zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu oraz usmażone. Po ugotowaniu miąższ przypomina ziemniaki, ale jego smak jest nieco inny (podobny do smaku słonecznika). Znany wszystkim słonecznik (Helianthus) pięknie kwitnie, ale po przekwitnięciu kwiatów wytwarza lubiane przez nas pestki, które są też wykorzystywane do produkcji oleju słonecznikowego. Podobnie, jadalne są także między innymi pestki dyni (Cucurbita) po wysuszeniu.  

Ważne! Należy zachować zdrowy rozsadek oraz ostrożność i nie zrywać ani nie przeznaczać do spożycia kwiatów lub innych części roślin, opryskiwanych chemicznymi środkami ochrony roślin i innymi preparatami, które mogą być szkodliwe dla zdrowia lub toksyczne.

Tekst: Maciej Aleksandrowicz, zdjęcie tytułowe: kolaż / Pixbay

Autor
Ozdobne rośliny jadalne | 25+ pięknych kwiatów, nasion, pędów i liści, które możesz zjeść!
Ozdobne rośliny jadalne | 25+ pięknych kwiatów, nasion, pędów i liści, które możesz zjeść!
Maciej Aleksandrowicz

Z wykształcenia specjalista ogrodnik, „przewidziany” do kształtowania wszelkich terenów zieleni, ale najlepiej wychodzi mu pisanie o roślinach i ogrodach. Od 2011 roku pisze artykuły i porady ogrodnicze, a z ZO współpracuje regularnie od 2018 roku. Oprócz ciągłego podpatrywania świata i uczenia się czegoś nowego, lubi długie spacery, leniwe popołudnia i wieczory w ogrodzie, muzykę i smak kawy – najlepszego sprzymierzeńca przy tworzeniu tekstów dla ZO.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (4)
Powiązane rośliny
Zwiń Pokaż więcej (19)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl