Grillowana ryba z młodymi warzywami – podkręcona słodko-kwaśną nutą truskawek
Posłuchaj tego artykułu
00:00
Zapraszamy Was na nadmorski grill. Nieoczywisty wybór padł na dość tłustą i aromatyczną makrelę, którą znamy w polskiej kuchni głównie w wersji wędzonej. Surowa ryba wypełniona aromatycznymi ziołami, dodatkowo podkręcona słodko-kwaśnymi nutami truskawek. Przyznacie, że to nieoczywiste połączenie? A z pewnością ciekawa alternatywa na weekendowego grilla!
Przepis na makrelę z warzywami i truskawkami
Porcja dla dwóch osób
Czas przygotowania: 35 min
Składniki
- 300 g żółtej fasolki szparagowej
- 10 młodych, małych ziemniaczków
- 100 g truskawek
- koperek
- masło
- 2 makrele
- kilka gałązek świeżego tymianku cytrynowego
- gruboziarnista sól
- świeżo mielony pieprz
- cytryna
Przygotowanie
- Fasolce obcinamy twarde końcówki, ziemniaki dokładnie myjemy - gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
- W tym czasie myjemy makrelę, w jej środek wkładamy kilka gałązek tymianku, na wierzch kładziemy cienkie plasterki masła, skrapiamy cytryną, obsypujemy solą i pieprzem - grillujemy po 8-10 min z każdej strony.
- Truskawki kroimy na ósemki.
- Pod koniec pieczenia makreli, ugotowane ziemniaki wrzucamy na patelnię z masłem i chwilę rumienimy skórkę.
- Fasolkę, ziemniaki i truskawki układamy na połowie talerza. Polewamy je masłem i posypujemy koperkiem. Na drugą połowę kładziemy makrelę.
Smacznego!
Tagi