Tulbagia Tulbaghia

Tulbagia Tulbaghia

grupa: Cebulowe
podgrupa roślin: znoszące zacienienie, kwitnące latem, ozdobne kwiaty
Charakterystyka rośliny
  • pokrój: wzniesiony
  • wysokość: 20-30cm
  • dekoracyjność: kwiaty
  • kolor kwiatów: purpurowe, różowe
  • okres kwitnienia: VI, VII, VIII
  • trwałość liści: sezonowe
  • gleba: przepuszczalna, żyzna
  • stanowisko: półcień, słońce
  • zastosowanie: rabaty, roślina jadalna, skalniaki

Tulbagia, dziki czosnek (Tulbaghia) to roślina cebulowa należąca do rodziny amarylkowatych (Amaryllidaceae). Nazwę nadano jej na cześć Ryka Tulbagha, gubernatora dawnej Kolonii Przylądkowej. W środowisku naturalnym tulbagia występuje w Afryce.

Osiąga do 30cm wysokości. Wytwarza kępę długich, równowąskich, aromatycznych, biało paskowanych liści. Drobne kwiaty są zebrane w grupach - tworzą kwiatostany w kształcie główek. Najczęściej mają różową lub fioletową barwę. Tulbagia kwitnie od czerwca do sierpnia.

Tulbagia - wymagania i uprawa:

Roślinę warto uprawiać w miejscach słonecznych (wtedy obficie kwitnie), ale znosi także półcień. Lubi podłoża żyzne, zasobne, przepuszczalne, umiarkowanie wilgotne o ph 6,5 - 7,5. Najlepiej ją sadzić od kwietnia. Wytrzymuje tylko lekkie mrozy.

Przed nadejściem zimy cebule zaleca się dokładnie okryć lub przenieść do pomieszczenia. Znosi susze - poldewa się głównie młode okazy. Od wiosny do lata warto stosować nawozy (w niewielkich dawkach). Ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest odchwaszczanie.

Zastosowanie Tulbagii:

Tulbagię z powodzeniem można wykorzystać do tworzenia rabat i ozdoby skalniaków. W szczególności dobrze prezentuje się z innymi roślinami cebulowymi. Nadaje się na kwiat cięty. Odstrasza krety, nornice oraz... węże. Roślina jest jadalna i lecznicza - można ją spożywać jako zamiennik tradycyjnego czosnku.

zdjęcie: iBulb