Bylica estragon

Bylica estragon Artemisia dracunculus

grupa: Zioła
podgrupa roślin: przyprawy
Charakterystyka rośliny
  • pokrój: wzniesiony
  • wysokość: do 120cm
  • kolor kwiatów: zielonkawe, żółte
  • okres kwitnienia: IX, VIII, X, XI
  • zapach: liście
  • trwałość liści: sezonowe
  • przydatność do spożycia: liście
  • gleba: piaszczysto-gliniasta, próchniczna
  • odczyn gleby: obojętna
  • wilgotność: gleba wilgotna
  • stanowisko: słońce
  • zastosowanie: roślina lecznicza

Bylica estragon, nazywana również bylicą dragankiem, to wieloletnia roślina o drewniejącym kłączu, należąca do rodziny astrowatych (Asteraceae). Wytwarza proste, słabo rozgałęzione łodygi o wysokości do 120cm. Liście są lancetowate lub równowąskie.

Kwiatostanem jest niepozorny, mały koszyczek złożony z zielonkawożółtych, drobnych kwiatów. Kwitnie od sierpnia aż do późnej jesieni. Owocem jest niełupka. W warunkach naturalnych estragon występuje w Azji, południowo-wschodniej Europie i Ameryce Północnej.

Estragon jest uprawiany w dwóch formach niemieckiej oraz rosyjskiej. U nas uprawia się pierwszą z nich. Estragon niemiecki charakteryzują ciemnozielone, gładkie liście i jest rozmazana wyłącznie wegetatywnie - rzadko kwitnie a nasiona nie dojrzewają.

Estragon dobrze rośnie na słonecznych, południowych stanowiskach. Preferuje gleby przewiewne, piaszczysto-gliniaste, próchnicze i wilgotne o odczynie zasadowym. Sadzonki sadzi się na początku kwietnia w rzędy co 40-60cm. Do podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych należy odchwaszczanie, pielenie i ochrona przed chorobami oraz szkodnikami. Bylica może być porażana przez rdzę estragonu i atakowana m.in. przez mszyce.

Bylina jest wykorzystywana przede wszystkim jako przyprawa. Dodaje się ją do kiszonych ogórków i kapusty, musztardy, octu ziołowego, drobiu, ryb, sałatek, zup i sosów. Jest polecana w diecie bezsolnej. Jednocześnie wykazuje działanie lecznicze: wspomaga układ pokarmowy poprzez pobudzanie wytwarzania żółci i zmniejszenie napięcia mięśni gładkich.

Jej spożywanie poprawia apetyt. Napary z bylicy estragonu poleca się spożywać przede wszystkim osobom starszym i dzieciom.