Narzędzia do jesiennego cięcia drzew i krzewów

przycięta gałąź fot. kylie1 Pixabay

Deszczowa aura i krótkie dni bywają zniechęcające, ale warto się zmobilizować do prac ogrodowych: przycinania drzew i krzewów czy usuwania chorych pędów roślin, oraz przedzimowych porządków.

Rozdrabniacz elektryczny
Odcięte z drzew i krzewów zdrewniałe i miękkie pędy najlepiej kompostować rozdrobnione, bo wtedy szybciej się rozkładają. Służą do tego rozdrabniacze elektryczne o odpowiednio dużym otworze załadunkowym, fot. Kinzo

Przycinanie drzew i krzewów

We wrześniu i w październiku przycina się niektóre drzewa i krzewy. Korony drzew liściastych można formować przez cały rok, lecz najlepszym okresem jest jesień i zima, od listopada do marca (wyjątkiem są klon, grab czy brzoza, które po przycięciu "płaczą", dlatego formuje się je od czerwca do września). Drzewa iglaste można przycinać przez cały rok i nie zabezpiecza się ich ran, jeśli są gatunkami żywicującymi.

Narzędzia do cięcia

Narzędzia do cięcia powinny być bardzo ostre, aby powierzchnie ran były gładkie. Rany zabezpiecza się maścią ogrodniczą (Dendromal, Funaben 3, Lac Balsam) lub farbą emulsyjną, które przeciwdziałają usychaniu gałęzi i chronią rany przed infekcją grzybiczą.

Nożyce ręczne są odpowiednie do przycinania niewielkich żywopłotów formowanych i precyzyjnego cięcia iglaków. Przycinanie nawet wysokich żywopłotów, bez konieczności korzystania z drabiny, umożliwią nożyce ręczne na wysięgniku.

Sekatory ręczne
Tradycyjne sekatory ręczne służą do obcinania gałęzi o średnicy do 1 cm, do cięcia grubszych (do 3 cm średnicy) trzeba użyć sekatora dwuręcznego

W małych ogrodach można stosować sekatory ręczne oraz elektryczne; spalinowe są przeznaczone dla profesjonalistów. Większy zasięg ma sekator tyczkowy ze specjalną linką przymocowaną do ruchomego ostrza: im dłuższe są jego ramiona, tym łatwiej nim ciąć nawet grubsze gałęzie.

Do gałęzi najlepiej używać specjalnej piły z zakrzywionym brzeszczotem, która łatwiej zagłębia się w świeżym drewnie. Zęby piły powinny być równe i ostre, gdyż tylko wtedy powierzchnia cięcia jest w miarę gładka i rana po nim łatwiej się zabliźnia. Warto kupować piły z zębami hartowanymi (są ciemniejsze, wyraźnie odróżniają się od reszty brzeszczotu).

Pilarki łańcuchowe o napędzie elektrycznym lub spalinowym przydatne są do usuwania grubych konarów. Łańcuch zachowuje swoją ostrość przez 6 - 8 godzin pracy, przez cały czas musi być dobrze smarowany (potem można go oddać do serwisu lub naostrzyć samemu). Cięcie konarów umiejscowionych wysoko (do 5 m nad ziemią) można wykonać miniaturową, lekką pilarką, którą zakłada się na teleskopowy drążek.

Pilarka elektryczna
Pilarki elektryczne mają nieco mniejszą moc niż spalinowe, za to są cichsze i lżejsze, ważą
3–4 kg, ale zasięg ich działania jest ograniczony dostępem do zasilania. Długość prowadnicy zależy od wielkości pilarki oraz mocy silnika: do amatorskiego użytku wystarcza piła z prowadnicą długości 30-40 cm, fot. Einhell

Usuwanie chorych pędów

Jesienią należy usuwać spod drzew zeschnięte owoce i ich resztki, a także obrywać tzw. mumie pozostałe na gałęziach, by nie stanowiły źródła chorób grzybowych. Systematycznie trzeba też usuwać i palić porażone pędy drzew i krzewów.

Wyciąć również należy gałęzie zaatakowane przez grzyba wywołującego raka drzew owocowych (na porażonych gałęziach widoczne są narośla w kształcie bulw, ciąć należy pędy w zdrowych miejscach, w odległości 15 centymetrów od miejsca choroby) oraz gałęzie porażone czerwoną gruzełkowatością (choroba grzybowa, której objawem są małe, czerwonawe pęcherzyki na obumarłych gałęziach).

Wszystkie te zabiegi ograniczają rozprzestrzenianie się chorób na pozostałe rośliny.

Małgorzata Cuch