Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z kardamonem
Posłuchaj tego artykułu
00:00
Można by pomyśleć, że konfitura z dodatkiem warzyw nie może być dobra... Nic bardziej mylnego! Warto zaryzykować i przekonać się na własnym podniebieniu. Gotowa konfitura zaskoczy Was niesamowicie pysznym smakiem.
Przepis na konfiturę pomarańczowo-marchewkową z kardamonem
Składniki
300 g marchwi
600 g pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
1 opakowanie Dżemixu uniwersalnego 3:1 Delecta
5 ziaren kardamonu
250 g cukru
50 ml wody
Przygotowanie
- Aby przygotować konfiturę należy obrać marchewkę i pokroić na cienkie plasterki.
- Następnie podlewamy ją wodą i sokiem z pomarańczy i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut.
- Gdy marchewka zmięknie, blendujemy ją na gładki mus.
- Do gotowej masy dodajemy obrane i pokrojone pomarańcze, utarty w moździerzu kardamon i wszystko mieszamy.
- Kiedy już wszystko idealnie połączymy, dodajemy Dżemix, stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy, cały czas mieszając.
- Na końcu dodajemy cukier i ponownie gotujemy przez około 3 minuty.
Smacznego!
Źródło: Delecta
TEMATY NA CZASIE
Tagi
Komentarze