Nawożenie
Składniki pokarmowe dostarczane roślinom to głównie azot - N, fosfor – P, potas - K. Nawożenie ma na celu poprawieni właściwości chemicznych, takich jak odczyn gleby, fizykochemicznych, np. zwiększenie zdolności sorpcyjnych, fizycznych, do których należy polepszenie struktury gleby oraz zwiększenie pojemności wodnej, biologicznych poprzez wpływ nawozów na występowanie pożytecznej mikroflory, z którą wiąże się prawidłowy rozkład resztek pożniwnych.
Nawożenie pogłówne - podsypywanie nawozu wokół podstawy rośliny. Nawożenie to musi być zakończone najpóźniej do końca czerwca, by rośliny miały czas wejść przed zima w okres spoczynku.
Nawożenie przedwegetatywne - podsypanie nawozu i dokładne wymieszanie go z glebą tuż przed zasadzeniem roślin.
Nawożenie pogłówne to zasilanie nawozami roślin podczas okresu ich wegetacji.
Więcej →Nawożenie przedsiewne polega na nawożeniu gleby przed siewem roślin. Większość nawozów używa się właśnie w ten sposób, np. obornik ...
Więcej →Nawozy mineralne, tzw. sztuczne, mają ściśle określony skład. Ich podstawowymi i głównymi składnikami są azot (N), fosfor (P) i potas ...
Więcej →Nawożenie organiczne jest zawsze nawożeniem podstawowym (z wyjątkiem niektórych upraw wieloletnich). Nawozy organiczne poprawiają właściwości ...
Więcej →