Logo
Logo

Warzywa kapustne: kapusty, brukselka, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż

Do warzyw kapustnych zalicza się 9 roślin z rodziny krzyżowych. W przydomowych warzywnikach najczęściej uprawia się kapustę białą głowiasta oraz kalafior. Dowiedz się, jakie są pozostałe gatunki w tej grupie warzyw oraz jak należy je pielęgnować.

Spis treści
Jakie rośliny zaliczamy do warzyw kapustnych? Jakie wymagania mają warzywa kapustne? Co lubią? Jak dbać o warzywa kapustne?

Uprawa warzyw kapustnych w ogrodzie

Warzywa kapustne należą do rodziny krzyżowych (Cruciferae). zaliczane są do nich takie rośliny jak:

  • kapusta głowiasta biała (Brassica oleracea var. capitata f. alba),
  • kapusta głowiasta czerwona (Brassica oleracea var. capitata f. rubra),
  • kapusta włoska (Brassica oleracea var. sabauda),
  • kapusta pekińska (Brassica pekinensis),
  • brukselka (Brassica oleracea var. gemmifera),
  • kalafior (Brassica oleracea var. botrytis),
  • brokuł (Brassica oleracea var. botrytis italica),
  • kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes),
  • jarmuż (Brassica oleracea convar. acephala var. sabellica).

W ogródkach przydomowych najczęściej uprawiana jest kapusta głowiasta oraz kalafior. Częścią jadalną tych warzyw są liście i łodygi (kapusty, brukselka, kalarepa, jarmuż) lub nierozwinięte kwiatostany (brokuł i kalafior).

Wymagania warzyw kapustnych

Wymagania cieplne

Warzywa kapustne nie mają wysokich wymagań cieplnych – optymalna temperatura do wzrostu wynosi 15-20°C. Są odporne na niskie temperatury – znoszą krótkotrwałe spadki temperatury poniżej 0°C. Dłuższe okresu chłodu mogą wywołać zjawisko pośpiechowatości – wydawanie kwiatów w pierwszym roku uprawy roślin dwuletnich (kapusta głowiasta biała i czerwona, kapusta włoska i brukselka).

Wymagania świetlne

Warzywa kapustne mają bardzo duże wymagania co do ilości światła. Niedobór światła powoduje wybieganie roślin, czyli nadmierne wydłużanie się części nadziemnej oraz utratę intensywnie zielonej barwy. Natomiast nadmiar światła i wysoka temperatura w okresie wykształcania się róż kalafiora, powodują ich żółknięcie.

Wymagania pokarmowe

Warzywa kapustne mają także wysokie wymagania pokarmowe – powinny być uprawiane w pierwszym roku po oborniku. Wymagają dodatkowo intensywnego nawożenia pogłównego nawozami mineralnymi. Najlepsze do uprawy warzyw kapustnych są gleby zwięzłe o wysokiej zawartości substancji organicznej i odczynie obojętnym (pH 6,2-7,0) lub lekko kwaśnym.

Wymagania wodne

Warzywa kapustne mają wysokie wymagania wodne – potrzebują częstego podlewania. Gleba powinna być stale lekko wilgotna. Wahania wilgotności powodują pękanie główek kapust.

Płodozmian

Warzywa kapustne są dobrym przedplonem dla większości innych warzyw. Nie powinny być jednak uprawiane po sobie, ani po warzywach rzepowatych.

Warzywa kapustne: z siewu czy z rozsady?

Większość warzyw kapustnych uprawianych jest z rozsady produkowanej pod osłonami lub na rozsadniku. Rozsadę warzyw kapustnych można przygotować w domu.

Rozsadę kapusty głowiastej (białej, czerwonej, włoskiej), brokuła, kalafiora i kapusty pekińskiej należy założyć już w lutym.

Produkcja rozsady trwa 7-8 tygodni. W tym okresie roślinom należy zapewnić wysoką wilgotność oraz stałą temperaturę (18-20°C do wschodów, 14-18°C po wschodach w dzień, 12-14°C po wschodach w nocy oraz 10-12°C w końcowym etapie produkcji rozsady).

Gotową rozsadę można także kupić, należy jednak pamiętać aby nie kupować jej z niewiadomego źródła (np. na bazarach). Nie mamy wtedy pewności co do odmiany rośliny oraz jej zdrowotności. Nasiona do produkcji rozsady warzyw najlepiej kupować na przełomie stycznia i lutego. W tym czasie w większości supermarketów typu Dom&Ogród rozpoczyna się już sezon na nasiona.

Pielęgnacja warzyw kapustnych

Pielęgnacja roślin kapustnych na miejscu stałym nie jest bardzo pracochłonna, gdyż dzięki ich dużym liściom rozwój chwastów jest ograniczony. Wymagają jednak częstego podlewania oraz nawożenia pogłównego.

FILM: Polskie uprawy kapusty i kalafiora

Źródło: Moc Polskich Warzyw / Youtube


Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Julio César García/Pixabay

Autor
Warzywa kapustne: kapusty, brukselka, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż
Warzywa kapustne: kapusty, brukselka, kalafior, brokuł, kalarepa, jarmuż
Redakcja portalu ZielonyOgrodek.pl

Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (16)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl