Logo
Logo

Warzywa dyniowate: ogórek, dynia, cukinia, patison, melon, arbuz

Warzywa dyniowate są bardzo popularne w przydomowych warzywnikach. Najczęściej spotyka się ogórek, dynię oraz cukinię. W przydomowej szklarni można uprawiać także melony i arbuzy. Dowiedz się jakie wymagania mają te rośliny.

Spis treści
Które warzywa zaliczymy do dyniowatych? Jakie wymagania mają warzywa dyniowate? Dlaczego płodozmian jest ważny w uprawie warzyw dyniowatych? Jak uprawiać warzywa dyniowate? Z siewu do gruntu czy z rozsady? Jak dbać o warzywa dyniowate?

Uprawa warzyw dyniowatych w ogrodzie

Warzywa dyniowate należą do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Odznaczają się długimi łodygami, które płożą się lub wspinają za pomocą pędów bocznych przekształconych w wąsy.

Najczęściej uprawianymi warzywami dyniowatymi są ogórek, dynia oraz cukinia. Melon oraz arbuz są uprawiane znacznie rzadziej, gdyż wymagają uprawy pod osłonami. Bardzo rzadko w domowych warzywnikach pojawia się patison.

Częścią jadalną warzyw dyniowatych są owoce, a czasem też nasiona (dynia).

Do warzyw dyniowatych zaliczamy:

Wymagania warzyw dyniowatych

Warzywa dyniowate pochodzą z ciepłych rejonów świata, w związku z czym mają wysokie wymagania cieplne. Arbuz i melon powinny być uprawiane pod osłonami, a reszta warzyw dyniowatych doskonale rośnie w gruncie. Optymalna temperatura do wzrostu wynosi 20 - 28°C. Długotrwałe spadki temperatury do 4°C powodują uszkodzenia roślin.

Spadki temperatury do 0°C powodują całkowite zamieranie roślin!

Warzywa dyniowate: gatunki i uprawa fot. Couleur - Pixabay
Fot. Couleur/Pixabay

Wymagania wodne warzyw dyniowatych są duże, gdyż rośliny te tworzą stosunkowo niewielki system korzeniowy, a tworzą bardzo dużą masę liści i wiele owoców. Należy podlewać je podczas całego okresu wegetacji.

Wszystkie dyniowate mają wysokie wymagania pokarmowe! Powinny być uprawiane w pierwszym roku po oborniku, a w trakcie sezonu nawożone głównie nawozami mineralnymi. Gleba w ogrodzie powinna dla roślin dyniowatych być zasobna w składniki pokarmowe i próchnicę. Nie lubią gleb ciężkich i podmokłych.

Płodozmian

Warzywa dyniowate są roślinami jednorocznymi. Nie mają szczególnych preferencji co do przedplonu. Mogą być uprawiane po większości roślin. Nie powinny być uprawiane na tym samym miejscu częściej niż co 4 lata. Dobrym przedplonem dla warzyw dyniowatych jest cebula, sałata oraz rzodkiewka.

Z siewu czy z rozsady?

Rośliny te można uprawiać z siewu (dynia, ogórek, cukinia) lub z rozsady (dynia, ogórek, cukinia, patison, melon, arbuz).

  • Nasiona wysiewa się po majowych przymrozkach – po 15 maja.
  • Rozsadę należy założyć już w kwietniu. Cały czas produkcji rozsady trwa około 5 tygodni. W tym okresie roślinom należy zapewnić wysoką wilgotność podłoża oraz stałą temperaturę (24-28°C do wschodów, 20-25°C po wschodach w dzień, 16-20°C po wschodach w nocy). Na miejsce stałe rozsadę wysadza się po 15 maja. Arbuz i melon powinny być uprawiane pod osłonami.

Warzywa dyniowate gatunki i uprawa - kolaż
Fot. Susanne Jutzeler, suju-foto, Alexei Hulsov, Pun Kaset, Jacques Tiberi, マサコ アーント/Pixabay

Nasiona warzyw najlepiej kupować na przełomie stycznia i lutego. Centra ogrodnicze po zimowym odpoczynku wznawiają swoją działalność już w marcu. Nie należy kupować nasion na wagę! Należy wybierać nasiona renomowanych producentów. Powinny być szczelnie zapakowane w torebki, na których poza nazwą gatunku i odmiany są informacje o terminie wysiewu, wielkości rośliny, pielęgnacji i terminie zbioru.

Rozsadę należy kupować jedynie w sprawdzonych centrach ogrodniczych lub wyprodukować ją samemu. Uprawa rozsady w warunkach domowych nie jest trudna. Nie należy kupować rozsady z niewiadomego źródła (np. na bazarach). Nie mamy wtedy pewności co do odmiany rośliny oraz jej zdrowotności.

Pielęgnacja warzyw dyniowatych

Pielęgnacja warzyw dyniowatych nie jest bardzo pracochłonna, gdyż dzięki ich dużym liściom rozwój chwastów jest ograniczony. Wymagają jednak częstego podlewania oraz nawożenia.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Else Siegel/Pixabay

Autor
Warzywa dyniowate: ogórek, dynia, cukinia, patison, melon, arbuz
Warzywa dyniowate: ogórek, dynia, cukinia, patison, melon, arbuz
Redakcja portalu ZielonyOgrodek.pl

Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

Tagi
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (27)
Powiązane rośliny
 

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl