Jak pielęgnować kawowiec? Łatwa domowa uprawa | Sprawdź, co lubi i jak o niego dbać?
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów świata. Ta egzotyczna roślina wytwarza owoce, które po odpowiedniej obróbce trafiają do naszych domów w postaci różnych gatunków kawy. Nie każdy jednak wie, że roślinę tę możemy uprawiać w domu. Aby uprawa kawy udała się należy przestrzegać kilku ważnych zasad.
Czy kawowiec można uprawiać w doniczce?
Kawowiec, a w zasadzie kawa arabska (Coffea arabica) jest bardzo łatwa w uprawie w warunkach domowych. Młode rośliny można kupić nawet w supermarketach, a nasiona w internecie. Warto pamiętać aby wysiać je od razu po zakupie, gdyż szybko tracą zdolność kiełkowania (w temperaturze 24°C). Kawa arabska w doniczce może dorosnąć nawet do 2 metrów wysokości, a jej wzrost możemy regulować poprzez odpowiednie przycinanie.
Jak pielęgnować kawowiec w domu? Jakich warunków potrzebuje?
Aby pielęgnacja kawowca w domu zakończyła się sukcesem, musimy zastosować się do poniższych wskazówek:
- Miejsce Lubi słoneczne stanowiska, jednak nie bezpośrednie nasłonecznienie gdyż jej błyszczące liście mogą się przypalać od słońca.
- Temperatura Roślina jest wrażliwa na zimne przeciągi, dlatego też nie należy stawiać jej w pobliżu uchylnego okna.
- Ziemia Dobrze będzie rosnąć w uniwersalnym podłożu dla roślin doniczkowych, warto ją zasilać nawozem do cytrusów kilkukrotnie w sezonie.
- Podlewanie Lubi regularne podlewanie, tak aby gleba była stale lekko wilgotna ale nie mokra. Woda nie powinna nigdy zalegać w podstawce.
- Czyszczenie Liście warto raz na jakiś czas zraszać letnią wodą i przecierać ściereczką z kurzu. Zimowanie W ciągu roku dobrze się czuje w temperaturze pokojowej, w okresie jesienno-zimowym roślina będzie przechodzić okres spoczynku, dlatego temperatura powinna spaść do około 16°C.
Dojrzewanie owoców kawowca w domowej uprawie
Kawowiec w doniczce zacznie owocować po 3-4 latach. Kwiaty są białe, samopylne i lekko pachnące. Zebrane są w kątach dużych błyszczących liści. Na ich miejscu tworzą się zielone, później czerwieniejące owoce – niestety w domu zdarza się to bardzo rzadko.
Owoce dojrzewają około 9 miesięcy od rozpoczęcia kwitnienia. Po ich dojrzeniu wyjmujemy z nich nasiona, oczyszczamy z miąższu i suszymy. Następnie wystarczy je uprażyć na patelni, zmielić i zalać wrzątkiem. Zarówno liście jak i kwiaty mają delikatny "kawowy" zapach.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia tytułowe: Floradania, Gundula Vogel/Pixabay
Komentarze