Logo
Logo

Oregano / Lebiodka pospolita (Origanum vulgare)

Oregano / Lebiodka pospolita (Origanum vulgare) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Dekoracyjność: kwiaty
  • Kolor kwiatów: różowe, liliowe
  • Kwiatostan: baldach
  • Kwiaty: wargowe, pojedyncze
  • Owoce: rozłupnia
  • Pokrój: krzaczkowaty
  • Przydatność do spożycia: liście, kwiaty
  • Zapach: kwiaty, liście
  • Wysokość: do 80 cm
  • Okres kwitnienia: V, VI
  • Trwałość liści: zimozielone
  • Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • Stanowisko: słońce
  • Zastosowanie: rabaty, w grupie, ogrody przydomowe, małe ogrody, pojemniki, balkony, roślina jadalna
  • Lebiodka pospolita (Origanum vulgare) czyli oregano, nazywana jest także majerankiem dzikim i macierzanką wysoką. Należy do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae), do której należy bardzo podobny do lebiodki majeranek ogrodowy. Naturalnie występuje w Afryce Północnej, Azji i Europie. Zioło to jest powszechnie spotykane na terenie całej Polski.

    Lebiodka pospolita jest byliną dorastającą do 80 cm wysokości. Posiada poziomo rozrastające się kłącze. Łodyga jest 4-kanciasta, czerwonawa. Liście są całobrzegie (czasem delikatnie ząbkowane), od spodu ciemno nakrapiane. Drobne prześwitujące punkty, które możemy na nich zauważyć to gruczoły wytwarzające olejek eteryczny.

    Oregano wytwarza kwiatostany o drobnych biało-różowych kwiatach barwy białej różowej. Cała roślina charakteryzuje się przyjemnym zapachem oraz korzennym smakiem.

    Wymagania i uprawa

    Najlepszym stanowiskiem dla lebiodki jest dobrze nasłonecznione i osłonięte od wiatru miejsce. Zioło powinno mieć ziemię żyzną i przepuszczalną z pH zasadowym – glebą wapienną (gliniasto-piaszczystą). Roślina nie ma dużych wymagań wodnych, ale najlepiej rośnie w umiarkowanie wilgotnej glebie.

    Lebiodkę rozmnaża się zazwyczaj przez wysiew nasion bezpośrednio do gruntu w kwietniu. Można ją także rozmnażać przez podział wiosną lub jesienią lub przez sadzonki pędowe i korzeniowe w okresie lata.

    Zastosowanie

    Bez wątpienia jest jedną z najlepiej znanych przypraw. Jej surowcem zielarskim są zarówno liście jak i kwiaty. Susz i świeże ziele dodaje się do sałatek, mięs oraz z czego jest bardzo znana – do pizzy.

    Można ją sadzić w warzywniku, ale również wśród rabat roślin ozdobnych jako "smakowity" wypełniacz nasadzenia. Dobrze radzi sobie na skalniakach i pojemnikach.


    Zdjęcia tytułowe: iVerde

     
    Powiązane tematy
    Zwiń Pokaż więcej (6)

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl