Owocowe, warzywne

warzywa

Bób
Vicia faba var. major

Bób to jednoroczna roślina, osiągająca zwykle wysokość do 1,2 m, należąca do rodziny bobowatych (Fabaceae). W warunkach naturalnych występuje w Iranie i północnej Afryce, ale jest popularna i uprawiana jako warzywo w wielu krajach na całym świecie, również w Polsce. Roślina znana od czasów starożytnych - w Chinach uprawia się ją od 5000 lat.

Brokuł włoski
Brassica oleracea var. italica

Brokuł włoski, to jednoroczna roślina należąca do rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Warzywo znane od starożytności - dużą popularnością cieszył się u Rzymian. W Polsce jeszcze do niedawna uchodził za warzywo mało znane.

Cebula zwyczajna
Allium cepa

Cebula była znana i uprawiana powszechnie już w starożytności. Pochodzi prawdopodobnie z terenów dzisiejszego Iranu, Afganistanu lub Turcji. W uprawie cebula jest rośliną jednoroczną. W drugim roku uprawy cebula wytwarza pęd kwiatostanowy.

Chrzan pospolity
Armoracia rusticana

Chrzan pospolity to wieloletnia roślina, należąca do rodziny kapustowatych (Brassiaceae). Łacińska nazwa oznacza roślinę rosnącą daleko od morza (z celtyckiego ar-blisko, more-morze). Roślina pochodzi z południowo-zachodniej Europy i zachodniej Azji.

Ciecierzyca
Cicer arietinum

Ciecierzyca to roślina jednoroczna, osiągająca zwykle wysokość 50-80 cm, należąca do rodziny bobowatych (Fabaceae). Ciecierzyca jest trzecią w kategorii najpowszechniej uprawianych roślin strączkowych po groszku i fasoli. Największe plantacje znajdują się w Indiach, które produkują 80% warzyw w skali światowej.

Cykoria czerwona
Cichorium intybus

Cykoria czerwona (radicchio) to roślina dwuletnia, należąca do rodziny astrowatych (Asteraceae). Jest to interesująca kolorystycznie i smakowo odmiana cykorii podróżnik. Roślina znana jest w Europie od wieków. Dawniej liście cykorii suszono i palono wytwarzając z niej produkt zastępujący niezwykle drogą w dawnych czasach kawę. Prażone liście cykorii do tej pory służą do produkcji napojów "kawopodobnych".

Czosnek pospolity
Alium sativum

Czosnek pospolity to popularne jednoroczne lub dwuletnie warzywo należące do rodziny amarylkowatych (Amaryllidaceae). To roślina znana od początków cywilizacji. Już ponad 5000 lat temu uprawiano ją w Azji Środkowej. Przez wiele wieków wierzono, że ma magiczną moc - odstrasza czarownice i wampiry, chroni przed złymi mocami i urokiem. Zazwyczaj ząbki czosnku wieszano przed wejściem do domostwa.

Dynia olbrzymia
Cucurbita maxima

Dynia olbrzymia (Cucurbita maxima) to roślina jednoroczna należąca do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Warzywo pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie jest uprawiane od tysiącleci. Dynia ma płożące pędy, których długość może dochodzić do 10 m. Liście są duże, klapowate a kwiaty rozdzielnopłciowe - żeńskie wyrastają pojedynczo a męskie pojawiają się pęczkami w kątach liści. Owocem jest jagoda fałszywa w zależności od odmiany różniąca się kształtem, kolorem i wielkością. Zwykle owoce mają wagę 40-60 kg.

Endywia
Cichorium endivia

Cykoria endywia to roślina jednoroczna lub dwuletnia, osiągającą do 1,5 m wysokości, należąca do rodziny astrowatych (Asteraceae). Endywia znana była już w starożytnym Egipcie, gdzie uprawiano ją i spożywano jako warzywo oraz roślinę leczniczą. Do Europy trafiła dopiero w XVI wieku, początkowo jako środek na artretyzm i choroby oczu.

Jarmuż
Brassica oleracea var. sabellica

Jarmuż (Brassica oleracea var. sabellica) to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Warzywo nie występuje w środowisku naturalnym - jest dostępne wyłącznie z upraw. To odmiana kapusty charakteryzująca się silnie ukształtowanym systemem korzeniowym, kędzierzawymi zielonymi liśćmi (od 25 do 40 na jednym egzemplarzu) tworzącymi rozetę  i długą łodygą mogącą przekraczać 100 cm wysokości

Kalafior
Brassica oleracea var.botrytis

Kalafior należy do rodziny kapustowatych (Brassicaceae), był znany jako warzywo już w czasach starożytnych. Do Polski sprowadzono go na przełomie XVI i XVII wieku. Mark Twain stwierdził, że "kalafior to nic innego jak kapusta z wyższym wykształceniem".

Kalarepa
Brassica oleracea var. gongylodes

Kalarepa (brassica oleracea var. gongylodes) to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Gatunek ten nie występuje na stanowiskach naturalnych, ale jest uprawiany w wielu krajach na całym świecie (w tym w Polsce). Jest to odmiana kapusty warzywnej.

Kapusta pekińska
Brassica rapa

Kapusta pekińska to roślina jednoroczna lub dwuletnia, należąca do rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Warzywo tworzy szerokie, pomarszczone i żyłkowate liście, które są chętnie spożywane w wielu rejonach świata.

Kapusta warzywna głowiasta
Brassica oleracea var. capitata 

Kapusta warzywna głowiasta (Brassica oleracea var. capitata) to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych (Brasicaceae). Gatunek ten nie występuje w stanowisku naturalnym – jest jednak popularny w uprawie. Polska jest jednym z największych producentów kapusty. Warzywo zwykle dorasta do 30cm wysokości.

Karczoch zwyczajny
Cynara scolymus

Karczoch zwyczajny w łagodnym i ciepłym klimacie, np. śródziemnomorskim, jest wieloletnią rośliną zielną, ale w Polsce roślina ta nie zimuje i jest rzadko spotykana. W krajach basenu Morza Śródziemnego jest natomiast powszechnie spożywana.

Kawon (Arbuz)
Citrullus lanatus

Kawon, znany bardziej pod nazwą arbuz zwyczajny to jednoroczna roślina należąca do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Rejonem pochodzenia arbuza jest Afryka, ale jest uprawiany w wielu krajach o ciepłym klimacie.

Koper włoski
Foeniculum vulgare

Koper włoski (Foeniculum vulgare), znany jako fenkuł, to roślina jednoroczna należąca do rodziny selerowatych (Apiaceae). W środowisku naturalnym występuje w rejonie Morza Śródziemnego, w Afganistanie, Iranie i Pakistanie.

Kukurydza cukrowa
Zea mays L. subsp. mays Grupa Saccharata

Kukurydza cukrowa, spożywana jako popularne warzywo to odmiana kukurydzy zwyczajnej (Zea mays), należąca do rodziny wiechlinowatych (Poacea). To roślina jednoroczna o pokroju wzniesionym, osiągająca wysokość nawet do 2,5 m (w zależności od odmiany).

Marchew zwyczajna
Daucus carota

Marchew zwyczajna jest jednym z podstawowych gatunków warzyw uprawianych w Polsce. Częścią jadalną marchwi jest zgrubiały korzeń spichrzowy. Występuje w stanie dzikim pospolicie na terenach Europy, Azji i północnej Afryki. W Polsce w stanie dzikim jest rośliną bardzo pospolitą.
«PoczątekPoprzednia12NastępnaKoniec»