Logo
Logo

Czy grzyby są zdrowe? Odpowiedź Cię zdziwi!

"Kurki mają więcej beta karotenu niż marchewka, boczniaki wykazują silne działanie przeciwmiażdżycowe, a pieczarki mogą chronić przed depresją (...)" – dr hab. Pani Bożena Muszyńska obala mit o tym, że grzyby nie mają żadnych wartości!

Spis treści
Czy grzyby są zdrowe do jedzenia? Które grzyby są najzdrowsze? Jakie właściwości prozdrowotne mają grzyby? Których grzybów nie jeść?

Warto jeść grzyby!

Grzyby to jedne z najbardziej znanych symboli jesieni. W Polsce jest wielu pasjonatów, którzy w każdą pogodę i o najwcześniejszych godzinach idą "na łowy", by później cieszyć się smakiem leśnych grzybów jadalnych.

Tymczasem opiewany smak i zapach grzybów nie jest ich jedynym atutem. Przede wszystkim zwierają one wiele substancji prozdrowotnych i leczniczych!

"Uwagę na lecznicze właściwości grzybów w Europie, bo na świecie są stosowane od czasów prehistorycznych, zwrócono wraz z odkryciem penicyliny, której źródłem są właśnie grzyby. Takie samo pochodzenie, tzn. grzybowe, ma cyklosporyna zapobiegająca odrzuceniu przeszczepów przez system immunologiczny u osób po przeszczepach" – wyjaśnia rozmówczyni PAP.

Czy grzyby są zdrowe fot. LuAnn Hunt - Unsplash
Fot. LuAnn Hunt/Unsplash

Apteka w grzybowym kapeluszu

Warto sięgać po wszystkie grzyby jadalne, ale na szczególną uwagę zasługują przede wszystkim:

  • pieczarkę dwuzarodnikową
  • boczniaki
  • podgrzybki
  • koźlarze
  • kurki
  • maślaki
  • kanie

"W każdym grzybie kapeluszowym jest cały komplet witamin – od B1 do B12,H, C, witaminy D, E, kwasy fenolowe o działaniu antyoksydacyjnym, polisacharydy działające immunostymulująco" – wylicza dr Muszyńska.

Badania pokazują, że grzyby są też doskonałym źródłem makro- i mikroelementów np. cynku, magnezu, miedzi, selenu w porównaniu do pokarmu pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

Zwykła kurka jest lepszym źródłem β-karotenu niż marchewka czy pomidor, a pieczarka czy boczniak mogą wspomóc funkcjonowanie naszego serca! (w Czechach ekstrakty z pieczarki stosowane są nawet w leczeniu gruźlicy). Ugotowana pieczarka jest też jednym z najlepszych źródeł tryptofanu, który ma działanie antydepresyjne.


Fot. Barbroforsberg/Pixabay

"25 dag zupki z boczniaków, podawane codziennie pacjentom z hipercholesterolemią (podwyższone stężenie cholesterolu – PAP) spowodowało, że po miesiącu mieli oni wręcz książkowe parametry. Dzieje się tak, dlatego, że w tym gatunku, podobnie jak w pieczarce, znajduje się lowastatyna, która jest obecnie podstawowym lekiem stosowanym w leczeniu miażdżycy" - wyjaśnia dr Muszyńska.

Wszystkie grzyby wielkoowocnikowe (posiadające trzon i kapelusz) wytwarzają też antybiotyki!

W odkryciu antybiotyków w grzybach całkiem nieświadomie pomogły naukowcom... łosie!

Zaobserwowano, że bardzo chętnie zjadają one napotkane w lesie muchomory czerwone. Naukowcy chcieli, więc sprawdzić, dlaczego po nie sięgają. Okazało się, że zwierzęta te cierpią, jak wszystkie ssaki, na robaczycę i muchomory ze względu na zawartość antybiotyku o działaniu przeciwrobaczym – muskarufiny - leczą tę przypadłość!

W ostatnich latach chitynę pochodzącą ze skorupiaków, stosowaną w produkcji glukozaminy (leku wspomagającego stawy) coraz częściej zastępuje się chityną z grzybów. W ten sposób oszczędzane są zagrożone gatunki tych zwierząt, a sama chityna uzyskiwana z grzybów jest lepsza, bo wiąże niekorzystne dla organizmu toksyny.

"Najstarsze udowodnione właściwości grzybów, to właściwości antynowotworowe. W Japonii w terapii antynowotworowej stosuje się polisacharydy z grzybów, jako leki wspomagające układ odpornościowy i pomagające przetrwać skutki uboczne chemioterapii, np. nudności, brak apetytu, utrata wagi, wypadanie włosów" – podkreśla rozmówczyni PAP.


Fot. Portal_Jardin, Igor_Schubin/Pixabay, Margaret Weir/Unsplash

Smażone pieczarki, grzyb wielkoowocnikowy – nasz znany podgrzybek i huba drzewna.

Szeroko w lecznictwie stosowane są też grzyby nadrzewne – huby. One również mają działanie przeciwnowotworowe, ale też przeciwstarzeniowe i przeciwzapalne.

"Z punktu widzenia dietetycznego grzybów lepiej nie smażyć, tylko zjeść je w postaci ekstraktów wodnych czyli zup i sosów" – podkreśla dr Muszyńska.

Zbieraj grzyby, które dobrze znasz

Pani dr. Bożena Muszyńska zwraca uwagę, że zatrucia grzybami zdarzają się rzadko i wynikają zwykle z ignorancji, czyli nieznajomości grzybów.

Należy zbierać te grzyby, które dobrze znamy. Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości, co do znalezionego okazu, to lepiej go zostawić, a jeśli nie znamy się na grzybach to nic straconego – sklepy już standardowo obfitują prozdrowotne pieczarki, boczniaki i twardziaki.

Więcej informacji o badaniach nad grzybami opisano w Projektorze Jagiellońskim 2.

Tekst: Ewelina Krajczyńska/PAP Nauka w Polsce, zdjęcie tytułowe: 41330 / Pixabay oraz Michel Bosma / Unsplash

Autor
Czy grzyby są zdrowe? Odpowiedź Cię zdziwi!
Czy grzyby są zdrowe? Odpowiedź Cię zdziwi!
Porady ekspertów

Eksperci czołowych firm ogrodniczych oraz specjaliści w różnych dziedzinach ogrodnictwa, budowy i urządzania domu, pielęgnacji ogrodu i roślin doniczkowych, dzielą się z Wami swoim doświadczeniem.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (16)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl