Logo
Logo

7 zasad, jak przedłużyć świeżość kwiatów ciętych

Zobacz, jakie czynności należy wykonać, aby kwiaty cięte wstawione do wazonu z wodą były, jak najdłużej świeże. Przedstawiamy 7 zasad prawidłowego przygotowania kwiatów ciętych. Radzimy, jak postępować z bukietami kwiatów, aby długo były dekoracją mieszkania.

Jeśli chcesz cieszyć się długo kwiatami wstawionymi do wazonu z wodą, przestrzegaj tych zasad!

Spis treści
Co zrobić żeby kwiaty cięte stały dłużej? 7 prostych zasad, które warto znać! Zacznij od szybkiego cięcia! Usuń to, co niepotrzebne! Kwiatom też przyda się gorąca kąpiel! Dlaczego kwiaty cięte więdną? Grunt to higiena O czym nie można zapomnieć? Liczy się systematyczność Zadbaj o temperaturę! Nie zapomnij o wymianie wody! FILM: Co zrobić, aby kwiaty cięte nie zwiędły?

7 prostych zasad
Jak dbać o kwiaty cięcie i zachować bukiet na dłużej??

1. Przytnij końcówki

Końcówki pędów kwiatów należy przyciąć ostrym narzędziem o 2-3 cm, które nie szarpie tkanki, a pozostawia gładką powierzchnię cięcia (na której nam zależy). Najlepiej w tym celu użyć ostrego noża, lepiej nie ciąć sekatorem, który miażdży łodygi delikatne. Po przycięciu pędów łodyżki jak najszybciej trzeba włożyć do wody! Jeśli przeschną – trzeba będzie je przyciąć ponownie.

2. Usuń liście

Przed włożeniem kwiatów do wazonu należy usunąć wszystkie liście z dolnej części pędu, tej zanurzonej w wodzie. W przypadku róż nie usuwamy kolców, gdyż spowoduje to zmniejszenie trwałości i dekoracyjności jej kwiatów. W miejscu, gdzie została uszkodzona skórka pędu, następuje wyciek m.in. węglowodanów, które są doskonałą pożywką dla mikroflory (wzrost mikroflory powoduje wcześniejszą blokadę naczyń).

tulipany bukiet kwiaty cięte fot. Flower Council Holland kwiaty cięte bukiet  fot. Flower Council Holland

3. Zanurz we wrzątku

Nie należy miażdżyć końcówek pędów róż i lilaków, ponieważ doprowadzi to do rozwoju grzybów i bakterii. Umieszczenie końcówek pędów na chwilę we wrzącej wodzie przywraca drożność systemu naczyniowego i turgor przywiędłym różom i lilakom. W przypadku złocieni wskazane jest przycięcie długich, zdrewniałych pędów, ma to pozytywny wpływ na pobieranie przez pędy wody i na trwałość kwiatów.

Inaczej postępujemy z kwiatami, które mają w pędach sok mleczny, np. maki, poinsecje, gazanie. Po cięciu tych kwiatów z pędu wycieka sok. Wstawienie ich prosto do wazonu z wodą spowoduje natychmiastowe zakrzepnięcie soku na powierzchni cięcia i zablokowanie mechanizmu pobierania wody. Aby tego uniknąć, wystarczy końce pędów zanurzyć na kilkanaście sekund we wrzącej wodzie lub przypalić płomieniem. Zabieg ten doprowadzi do spłynięcia soku, który następnie usuniemy z powierzchni cięcia (czynność tą przeprowadzamy po każdorazowym przycięciu końcówek pędów).

piwonia bukiet kwiaty cięte fot. Flower Council Holland róże kwiaty cięte fot. Flower Council Holland

4. Usuń śluz

Blokujący śluz zawierają np. pędy narcyzów. Wyciekający śluz powoduje blokadę naczyń i spadek pobierania wody przez inne kwiaty, które są w tym samym wazonie. Śluz ten jest szczególnie groźny dla tulipanów. Jeśli chcemy stworzyć aranżację narcyzów z innymi kwiatami w jednym wazonie, należy narcyzy wstawić do osobnego pojemnika z wodą na 24 godziny.

5. Przytnij ponownie

Każdorazowo, przy włożeniu kwiatów do wody należy ponownie przyciąć ich pędy, ale tym razem ukośnie. Jeśli wstawiamy kwiaty do czystej wody i nie stosujemy gotowych pożywek i związków chemicznych, należy pamiętać, aby zabieg ten powtarzać najlepiej codziennie, odcinając po 1-2 cm łodygi. Po każdym przycięciu łodygi myjemy wazon i zmieniamy wodę.

bukiet fot. Flower Council Holland kwiaty cięte fot. Flower Council Holland

6. Zadbaj o temperaturę

Najlepsza temperatura wody dla kwiatów ciętych to ok. 40 stopni Celsjusza. Ciepła woda zawiera mniej tlenu, dzięki temu kwiaty mają spowolniony proces więdnięcia (starzenia się). W ciepłych pomieszczeniach kwiaty będą miały krótsza trwałość. Im chłodniej, tym będą kwitły dłużej.

7. Wymieniaj wodę

Woda, w której stoją kwiaty może, a nawet powinna być przegotowana. Zabieg przegotowania wody powoduje usunięcie z niej powietrza, przez to minimalizuje się ryzyko wystąpienia blokady naczyń i spowolnienia pobierania wody. Zabiegiem najważniejszym i priorytetowym jest codzienna wymiana wody w wazonie. Wymieniając wodę codziennie, ograniczamy rozwój mikroorganizmów, które zatykają wiązki przewodzące w pędach kwiatów.

bukiet kwiaty cięte fot. Flower Council Holland gerbery bukiet  fot. Flower Council Holland

FILM: Co zrobić, aby kwiaty cięte nie zwiędły?  

Dobre Rady Magazyn / Youtube


Artykuł powstał na podstawie materiałów z "Uprawa roślin ozdobnych", zdjęcia w tekście i tytułowe: Flower Council Holland

Autor
7 zasad, jak przedłużyć świeżość kwiatów ciętych
7 zasad, jak przedłużyć świeżość kwiatów ciętych
Redakcja portalu ZielonyOgrodek.pl

Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (6)
Powiązane rośliny
Zwiń Pokaż więcej (15)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl