Papryka (fot. Harvey Barrison, flickr.com.cc)

Papryka

Capsicum

podgrupa roślin: warzywa
Charakterystyka rośliny
  • pokrój: wzniesiony
  • wysokość: 20-60 cm
  • owoce: jagody
  • kolor owoców: czerwone, pomarańczowe, zielone, żółte
  • gleba: próchniczna, przepuszczalna, żyzna
  • odczyn gleby: lekko kwaśna
  • wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • stanowisko: słońce
  • zastosowanie: roślina dekoracyjna, roślina jadalna, roślina lecznicza
Opis

Papryka (Capsicum) to roślina należąca do rodziny psiankowatych (Solanaceae). Do rodzaju należy wiele gatunków, które w środowisku naturalnym występują głównie w Ameryce
Południowej i Środkowej. Warzywo jest jednak dostępne z uprawy niemal na całym świecie. Typowym przedstawicielem jest papryka roczna, dorastająca do 60 cm wysokości o pokroju wzniesionym. Liście są lancetowate lub jajowate a dzwonkowate kwiaty wyrastają po 1-3 w kątach liści. Częścią jadalną są owoce - jagody.

Warunki uprawy papryki

Papryka najlepiej rośnie na słonecznych, ciepłych stanowiskach. Efektywna uprawa (z rozsady) jest możliwa w szklarniach lub tunelach foliowych - roślina jest bowiem wrażliwa na chłody.

Nasiona wysiewa się wczesną wiosną do skrzyń ustawianych w pomieszczeniu lub szklarni - potrzebują bowiem wysokiej temperatury do kiełkowania. Optymalne są żyzne, próchniczne gleby o lekko kwaśnym odczynie.

Nie powinna być uprawiana po pomidorach.

Gatunek ten ma duże wymagania wodne, szczególnie w okresie kwitnienia i zawiązywania owoców.

Z wymagań pokarmowych najważniejsze jest dostarczenie azotu, wapnia i magnezu. Dobrze reaguje na ściółkowanie. Ważnymi zabiegami pielęgnacyjnymi są odchwaszczanie, nawadnianie i ochrona przed chorobami oraz szkodnikami. Do najważniejszych chorób zaliczają się szara pleśń i sucha zgnilizna wierzchołków owoców a ze szkodników trzeba uważać na zmienniki, mszyce i wciornastki.

Zastosowanie

Papryka jest bogatym źródłem błonnika, witaminy C (największa zawartość z "krajowych" warzyw) i E oraz soli mineralnych (Mg, Fe). Warzywo znalazło uznanie w wielu kuchniach świata, w tym w polskiej. Jest używane zarówno jako składnik potraw jak i pikantna przyprawa. Niektóre miniaturowe odmiany papryki uprawia się w pomieszczeniach jako rośliny ozdobne.