Logo
Logo

Cebula zwyczajna (Allium cepa)

Cebula zwyczajna (Allium cepa) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Gleba: przewiewna, żyzna, świeża, przepuszczalna
  • Kolor kwiatów: białe
  • Kwiatostan: baldach
  • Kwiaty: drobne
  • Odczyn gleby: lekko kwaśna
  • Owoce: torebka
  • Pokrój: wzniesiony, wyprostowany
  • Przydatność do spożycia: liście
  • Zapach: cała roślina
  • Wysokość: do 40 cm
  • Okres kwitnienia: IV, V
  • Trwałość liści: sezonowe
  • Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • Stanowisko: słońce
  • Zastosowanie: ogrody wiejskie, ogrody przydomowe, pojemniki, roślina jadalna
  • Cebula zwyczajna (Allium cepa), cebula ogrodowa lub dymka, a prawidłowo (botanicznie) – czosnek cebula, to roślina należąca do rodziny amarylkowatych (Amaryllidaceae). Pochodzi prawdopodobnie z terenów dzisiejszego Iranu, Afganistanu lub Turcji. Jest zaliczana do grupy warzyw cebulowych

    Cebula zwyczajna to roślina dwuletnia, w uprawie – jednoroczna. Jak wszystkie rośliny dwuletnie, cebula w drugim roku po posadzeniu wytwarza pęd kwiatostanowy. Jest to równoznaczne ze straceniem przez organ podziemny cebuli masy i wartości odżywczych.

    Wytwarza długie, puste w środku liście, które często nazywamy szczypiorem. Osiągają one 30-40 cm. Korzenie cebuli są wiązkowe, drobne i białe. 

    Pod ziemią znajduje się skrócona łodyga rośliny (piętka) i jadalne, mięsiste pochwy liściowe (w zależności od odmiany cebuli mogą mieć kolor biały, fioletowy lub żółty).

    Wymagania i uprawa

    Cebula zwyczajna wymaga gleby żyznej, o dobrych stosunkach wodno-powietrznych. Roślinę należy uprawiać w drugim roku po oborniku i nie częściej niż co 4 lata na tym samym stanowisku.

    Cebulę można uprawiać zarówno z siewu bezpośrednio do gruntu, jak i z rozsady oraz z dymki.

    Przy uprawie cebuli należy przestrzegać płodozmianu. Dobre rośliny, po których można sadzić cebule to: fasola, groch, bób, sałata, pomidor, warzywa kapustne, marchew, pietruszka lub seler.

    Łamanie się szczypioru cebul jest znakiem, że nadchodzi czas ich zbioru. Gdy ponad połowa roślin ma załamane / pokładające się liście, cebule należy wykopać (dobrze jak każda z cebul ma jeszcze 3-4 zielone liście). Takie warzywa mają najdłuższy okres przechowywania. Po wykopaniu cebul trzeba je powiesić w przewiewnym miejscu, by zupełnie oschły.

    Pielęgnacja cebuli

    W uprawie cebuli bardzo istotne jest systematyczne usuwanie chwastów oraz wzruszanie gleby. Cebula ma dość duże wymagania wodne, ze względu na płytki system korzeniowy.

    Zastosowanie

    Cebulę zwyczajną stosuje się bardzo powszechnie w kuchni, a nawet w lecznictwie. Swoją wysoką wartość odżywczą i dietetyczną zawdzięcza substancjom czynnym takim jak: olejki lotne, pektyny, witaminy, sulfin etylu (odpowiedzialny za łzawienie oczu podczas krojenia cebuli) i flawonoidy takie jak np. kwercytyna.

    Inne ważne gatunki warzyw cebulowych

    • cebula siedmiolatka (Allium fistulosum)
    • cebula perłowa, czosnek pospolity (Allium sativum)
    • cebula kartoflanka, szczypiorek ogrodowy, szalotka (Allium ascalonicum)
    • por (Allium porrum)

    Ciekawostki

    Najstarsze dowody na to, że była spożywana przez ludzi pochodzą z 5000 r. p.n.e!. Była znana i powszechnie uprawiana w starożytności – w Egipcie (gdzie uchodziła za jeden z symboli życia wiecznego!), Grecji czy Rzymie.


    Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcia: Jose Antonio Alba/Pixabay

     
    Powiązane tematy
    Zwiń Pokaż więcej (13)

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl