Przetwory domowe. Przepis na sok z malin i poziomek

Maliny (fot. sxc.pl)

Sezon na przygotowanie letnich przetworów domowych rozpoczęty. Przedstawiamy przepis na sok z owoców. Zobacz, jak przygotować sok z malin i poziomek.

Przepis na sok z malin i poziomek

Składniki:

Przygotowanie:

Owoce należy dokładnie przejrzeć (zostawić tylko zdrowe) i przepłukać. Następnie odsączamy je przez sitko. Tak przygotowane maliny i poziomki wkładamy do garnka (najlepiej kamiennego), tak aby był wypełniony po brzegi.

Kolejny krok to zalanie owoców wrzącą wodą (najlepiej źródlaną lub stołową). Garnek z owocami przykrywamy lnianą ścierką i odstawiamy go w ciepłe miejsce.

Poziomka pospolita
Poziomka pospolita (fot. Llez)

Następnego dnia sok należy przecedzić przez perlonowe sitko, które powinno być wyłożone gazą. Pamiętajmy, żeby nie wyciskać owoców.

Proporcje: aby przygotować idealny sok należy na szklankę soku dodać szklankę cukru. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez 20 min.

Ciepły sok z owoców zlewamy do wcześniej przygotowanych idealnie czystych i gorących butelek. Na wierzch kładziemy krążek celafonu namoczony w spirytusie i natychmiast mocno zakręcamy.

Sok z malin i poziomek nie wymaga pasteryzacji, pod warunkiem, że będzie przechowywany w suchej i zimnej piwnicy (piwnica to najlepsze miejsce na przechowywanie przetworów domowych).