Najsmaczniejsza nalewka ze śliwy tarniny
Owoce śliwy tarniny są bardzo specyficzne, powinno się je zrywać dopiero po pierwszych mrozach. Dlaczego? Owoce tarniny charakteryzuje bardzo cierpki i kwaśny smak, nie da się ich zjeść świeżych. Im później się je zbiera, tym są smaczniejsze.
Owoce śliwy tarniny zerwane pod koniec listopada (po kilkudniowych mrozach), będą idealne do przygotowania nalewki z tarniny.
Przemrożona śliwa tarnina jest smaczniejsza i łatwiej jest taki owoc oddzielić od pestki.
Składniki na nalewkę ze śliwy tarniny
- 1 kg przemrożonych owoców śliwy tarniny,
- ok. 70 dag cukru,
- 10-15 dag suszonych śliwek,
- 1 l spirytusu 94% (nalewka wyjdzie mocna) lub 1 l wódki min. 40% (nalewka będzie słaba),
- dodatki: sok z cytryny, cynamon, wanilia, goździki.
Przepis na nalewkę z tarniny
- W dużym szklanym naczyniu a najlepiej w słoju należy ułożyć warstwami owoce, przesypując cukrem i dodając suszone śliwki.
- Następnie należy odstawić słój na około 2-3 tygodnie i obserwować czy nie zachodzi fermentacja. Jeśli owoce zaczną fermentować, to trzeba wstawić słój do lodówki.
- Po 2-3 tyg. Należy oddzielić sok i zalać go alkoholem, a następnie ponownie odstawić.
- Owoce, które zostały po oddzieleniu soku, trzeba zalać ponownie alkoholem i odstawić na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie należy ponownie odcedzić owoce i oddzielić zalewę.
- Otrzymaną zalewę trzeba wymieszać z sokiem i doprawić wanilią, cynamonem, sokiem z cytryny i goździkami.
Gotowe!
Właściwości zdrowotne śliwy tarniny
Owoce tarniny zawierają dużo węglowodanów, kwasy organiczne, witaminę C i karoten. Dawniej owoce tarniny podawano jako środek na szkorbut. Obecnie poleca się spożywanie soków z tarniny jako środek przeczyszczający i sposób na wspomaganie układu odpornościowego.
FILM: Śliwa tarnina i jej tajemnice!
Zdjęcie tytułowe: Eladstudio / Depositphotos, Hans Braxmeier/Pixabay
Komentarze