Letnie cięcie drzew i krzewów owocowych

jabłoń w czasie lata fot. keywest3 - Pixabay.com

Drzewa i krzewy owocowe powinny być regularnie przycinane. To jeden z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych wpływających na wysokość plonu i dobre wybarwienie owoców. Główne zabiegi przypadają na okres zimowy, dodatkowe można wykonywać także latem. Jak robić to prawidłowo?


Poznaj wymagania najpopularniejszych gatunków drzew sadowniczych:

jabłoń domowa (Malus domestica),
grusza pospolita (Pyrus comunis),
wiśnia pospolita (Prunus cerasus),
czereśnia (Prunus avium),
śliwa domowa (Prunus domestica),
brzoskwinia zwyczajna (Prunus persica),
morela zwyczajna (Prunus armeniaca).

Letnie cięcie to zabieg niezbędny, bo rośliny rodziły słodkie i dobrze wybarwione owoce. Powinno być ono jednak mniej intensywne od zimowego. Technika cięcia zależy od poszczególnego gatunku i formy prowadzenia.

Silne cięcie w okresie letnim jest szczególnie niekorzystne – zarówno dla pokroju owoców, kształtowania korony jak i owocowania w danym lub następnym sezonie.  Należy wycinać tylko gałęzie nadmiernie zagęszczające dojrzewające owoce, a rany po cięciu powinno się smarować preparatem antygrzybowym. W okresie letnim zachodzi duże ryzyko wystąpienia infekcji (zwłaszcza w okresie deszczu).

Jabłonie i grusze

Na jabłoniach i gruszach często można zauważyć długie, silne pędy rosnące pod kątem pionowym. To tzw. „wilki”. Są szkodliwe, gdyż osłabiają roślinę i zacieniają owoce. Należy usunąć je w pierwszej kolejności. Zabieg wycinania lub wyrywania wykonuje się najczęściej w lipcu lub w sierpniu, najpóźniej w terminie na 3 tygodnie przed planowanymi zbiorami. Warto zostawić jedynie ok. 20-30% pionowych pędów. Część z nich zostanie usunięta później (aby jednorazowo nie osłabiać rośliny) a około 10% w przyszłości posłuży do formowania korony. Ponadto należy usuwać pędy porażone, uszkodzone, rosnące ukośnie (lub pod nienaturalnym kątem) oraz wrastające do wnętrza korony.

jabłoń dojrzałe owoce fot. Hans Braxmeier - Pixabay.com
fot. Hans Braxmeier - Pixabay.com

Letnie cięcie drzew sadowniczych jest bardzo ważne (szczególnie u jabłoni), by owoce ładnie się wybarwiły i były słodkie. Wycięcie zbędnych gałęzi i liści, które niepotrzebnie zacieniają wnętrze korony, pozwoli promieniom słonecznym oświetlić wszystkie owoce.

Ponadto cięcie pobudza uśpione pąki kwiatowe do rozwoju. Rośliny powinny dostarczyć większych plonów w kolejnym sezonie.

Dowiedz się więcej o letnim przycinaniu innych drzew i krzewów ogrodowych

Czereśnie i wiśnie

Czereśnie tnie się jedynie w razie potrzeby – po zbiorze owoców. Najczęściej okres ten przypada w drugiej połowie lipca oraz w sierpniu. Zabieg jest najczęściej konieczny w przypadku odmian rosnących na podkładkach silnie rosnących. Jego celem jest utrzymanie pokroju roślin i zahamowanie nadmiernego wzrostu. Niekiedy trzeba prześwietlić koronę usuwając część pędów – zwłaszcza te rosnące do jej wnętrza.

Ponadto konieczne może być przycięcie wierzchołka. Warto przy tym pamiętać, że czereśnie najobficiej owocują na pędach dwu- i trzyletnich. Cięcie wiśni również wykonuje się po zbiorze owoców – najpóźniej do połowy września. Podczas zabiegu wykonywanego na starszych okazach powinno się skracać najstarsze pędy, aby pobudzić drzewo do wytwarzania nowych. Wiśnie dobrze owocują na pędach jednorocznych i dwuletnich.

Brzoskwinie

Letnie cięcie brzoskwiń jest uzupełnieniem podstawowego cięcia. Gatunek dobrze reaguje na nie. Zabieg polega na prześwietleniu korony tak, aby owoce miały dużo światła. Należy więc usuwać pędy zbyt gęste, słabe, uszkodzone i wrastające do wnętrza korony. Prace wykonuje się zazwyczaj na przełomie czerwca i lipca. Od połowy lipca natomiast można skracać pędy tegoroczne nad piątym liściem u podstawy.

Winorośl

W okresie letnim (pod koniec lipca lub na początku sierpnia) przycina się długie zielone pędy, na których nie ma owoców. Pędy z owocostanami należy natomiast skrócić tak, aby nad ostatnim gronem pozostało nie więcej niż 6-10 liści. Na kilka tygodni przed zbiorem warto usuwać liście, aby nie zakrywały owoców. Wtedy winogrona będą lepiej wybarwione i smaczniejsze.

Porzeczki

Krzewy porzeczki czarnej najlepiej owocują na pędach jednorocznych i dwuletnich, więc po zbiorze zaleca się usunąć głównie starsze pędy. Roślinę można prowadzić w taki sposób, aby miała 4-6 silnych pędów jednorocznych oraz 3-4 pędy dwu- i trzy-letnie. Ponadto należy usunąć pędy słabe, porażone, uszkodzone oraz pokładające się po ziemi. Porzeczka czerwona i biała obficiej plonują na pędach 3-4 letnich. Dlatego podczas cięcia usuwa się pędy najstarsze oraz część pędów młodych (słabe, rosnące pod nienaturalnym kątem, itp.). W obu przypadkach zabiegi wykonuje się po zbiorze owoców.

Śliwy

Cięcie śliw w okresie letnim polega na usuwaniu „wilków”. Najczęściej wykonuje się je od połowy czerwca do połowy lipca. Zabieg jest podobny jak w przypadku cięcia jabłoni.

 

Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: keywest3 - Pixabay.com