Kolendra siewna (fot. Llez, wiki.cc)

Kolendra siewna Coriandrum sativum

grupa: Zioła
podgrupa roślin: lecznicze, przyprawy
Charakterystyka rośliny
  • pokrój: wzniesiony
  • wysokość: do 120cm
  • kolor kwiatów: białe, różowe
  • kwiatostan: baldach
  • okres kwitnienia: VI, VII
  • owoce: kuliste
  • trwałość liści: sezonowe
  • przydatność do spożycia: owoce
  • gleba: lekka
  • odczyn gleby: obojętna
  • stanowisko: słońce
  • zastosowanie: roślina jadalna, roślina lecznicza

Kolendra siewna to jednoroczna roślina należąca do rodziny selerowatych (Apiaceae). Wytwarza wzniesione, rozgałęzione łodygi o wysokości do 50cm (odmiany gruboowocowe) lub do 120cm (odmiany drobnowocowe).

Dolne liście są pojedyncze lub podzielone osadzone na długich ogonkach, zaś górne pierzastowrębne. Na szczytach łodyg w okresie od czerwca do lipca pojawiają się drobne zebrane w baldachy kwiatostany o kwiatach barwy białej lub różowej. Jest to roślina miododajna. Owocem jest kulista, żeberkowata, aromatyczna rozłupnia.

Kolendra siewna pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. W Polsce można spotkać w warunkach naturalnych zdziczałe okazy, jednak surowiec zielarski jest pozyskiwany przede wszystkim z uprawy lub importowany z zagranicy.

Roślina najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych i osłoniętych od wiatru. Lubi suche i ciepłe lata. Dobrze rośnie na glebach stosunkowo lekkich o dobrej kulturze. Nasiona wysiewa się do gruntu pod koniec marca lub na początku czerwca. Do najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych należy odchwaszczanie i nawożenie.

Owoce kolendry zbiera się w fazie dojrzewania baldachów szczytowych. Nie należy opóźniać zbiorów, gdyż nasiona łatwo wysypują się z owoców. Stosuje się je jako przyprawę, jest składnikiem m.in. curry. Owoce można dodawać również do ciast, ryżu, sałatek i deserów. Roślina działa rozkurczowo na mięśnie gładkie i żółciopędnie ułatwiając tym samy trawienie.

Kolendra siewna jest wykorzystywana w przemyśle spirytusowym do produkcji wódek i likierów.

Przeczytaj także