Babka lancetowat - fot. www.sxc.hu/Ian Murray

Babka lancetowata Plantago lanceolata

grupa: Zioła
podgrupa roślin: lecznicze
Charakterystyka rośliny
  • pokrój: krzaczkowaty
  • wysokość: do 40 cm
  • kolor kwiatów: białe, różowe, wielobarwne
  • okres kwitnienia: V, VI
  • przydatność do spożycia: liście
  • gleba: każda ogrodowa, uboga
  • stanowisko: półcień, słońce
  • zastosowanie: roślina lecznicza

Babka lancetowata to niewysoka roślina (do 40 cm) wieloletnia należąca do rodziny babkowatych (Plantaginaceae). Tworzy przyziemne rozety lancetowatych, równowąskich liści. Organem podziemnym jest kłącze. Kwitnie od maja do czerwca tworząc kwiatostan w formie walcowatego kłosa o barwie od białej do brunatno-różowej. Owocem jest torebka.

Babka lancetowata to pospolity chwast w ogrodzie porastający trawniki, tereny zaniedbane i gleby ubogie w składniki pokarmowe, szczególnie w azot. Na potrzeby własne zbiór liści pozyskiwany jest ze środowiska naturalnego lub z ogrodu (o ile nie jest zanieczyszczony). Liście zbiera się od maja do września, a suszyć je można w warunkach naturalnych w przewiewnym, wolnym od wilgoci i dostępu promieni słonecznych miejscu.

Liście babki zawierają sole mineralne (m.in. cynk, krzemionka), flawonoidy, garbniki, pektyny i wiele innych związków działających leczniczo. Napary z babki stosuje się w nieżycie jelit i przy biegunce oraz w innych dolegliwościach przewodu pokarmowego.

Zewnętrznie można używać rośliny do płukania oczu przy zapaleniu spojówek i do włosów na pozbycie się łupieżu. Czasem w kuchni wegetariańskiej młode liście babki dodaje się do sałatek, ale nie jest to popularna roślina w kuchni.