Pigwa pospolita Cydonia oblonga

Pigwa pospolita Cydonia oblonga

podgrupa roślin: krzewy owocowe
Charakterystyka rośliny
  • pokrój: rozłożysty
  • wysokość: do 5m
  • kolor kwiatów: białe, różowe
  • okres kwitnienia: V, VI
  • kolor owoców: żółte
  • trwałość liści: sezonowe
  • przydatność do spożycia: owoce
  • gleba: próchniczna, żyzna
  • odczyn gleby: obojętna
  • wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • stanowisko: słońce
  • zastosowanie: ogrody przydomowe, roślina jadalna

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) to krzew należący do rodziny różowatych (Rosaceae). W środowisku naturalnym występuje w Azji. W Polsce jest znana z uprawy, ale obecnie spotyka się ją rzadko. Częściej służy jako podkładka dla grusz i innych gatunków. Roślina ma rozłożysty pokrój i dorasta do 5m wysokości. Liście są duże o jajowatym lub owalnym kształcie. Kwiaty są atrakcyjne, pięciopłatkowe o białej lub różowej barwie. Ich średnica dochodzi do 5cm. Pigwa kwitnie na przełomie maja i czerwca. Cenną jesienną dekoracją są jadalne jabłkowate, żebrowane owoce o żółtej barwie.

Pigwa pospolita - wymagania i uprawa:

Krzew powinno się uprawiać w miejscach słonecznych, ciepłych, osłoniętych od wiatru. Nie jest w pełni mrozoodporny, dlatego przed nadejściem zimy zaleca się go okrywać i ściółkować podłoże. Preferuje gleby żyzne, próchnicze, umiarkowanie wilgotne. Znosi jednak gorsze typy gleb. Sadzonki najlepiej wysadzać wiosną.

Pigwa źle reaguje na susze (ma płytki system korzeniowy). Młode okazy warto regularnie podlewać i sporadycznie nawozić. W razie potrzeby należy wykonać cięcie sanitarne. Pigwa owocuje na zeszłorocznych krótkopędach.

Zastosowanie:

Pigwa jest atrakcyjna szczególnie w okresie wiosennym (gdy kwitnie) i jesiennym (gdy owocuje). Można ją wykorzystywać do tworzenia krzewiastych kompozycji, luźnych żywopłotów lub do wzbogacenia przydomowego sadu. Jej owoce są twarde i kwaśne, ale po przetworzeniu nadają się do spożycia. Używa się ich do produkcji przetworów: soków, nalewek, win, kompotów i konfitur. To skarbnica błonnika i witaminy C. Produkty z pigwą zaleca się stosować przy problemach z trawieniem.

zdjęcie: Carol Kramberger, freeimages.com