Jagoda kamczacka Lonicera caerulea var kamtschatica

Jagoda kamczacka Lonicera caerulea var kamtschatica

podgrupa roślin: krzewy owocowe
Charakterystyka rośliny
  • pokrój: wzniesiony, zwarty
  • wysokość: do 2m
  • kolor kwiatów: białe, żółte
  • okres kwitnienia: III, IV
  • kolor owoców: czarne
  • trwałość liści: sezonowe
  • przydatność do spożycia: owoce
  • gleba: próchniczna, przepuszczalna, żyzna
  • wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • stanowisko: półcień, słońce
  • zastosowanie: ogrody przydomowe, roślina jadalna

Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea var kamtschatica) to odmiana wiciokrzewu sinego. Krzew należy do rodziny przewiertniowatych (Caprifoliaceae). W środowisku naturalnym występuje w północnowschodniej Azji. W Polsce jest znany z uprawy. Posiada wzniesiony, zwarty pokrój. Osiąga do 2m wysokości. Liście są owalne a kwiaty drobne, niepozorne osadzone na krótkiej szypułce. Jagoda kamczacka kwitnie od marca do kwietnia. Już od drugiej połowy maja wydaje owoce. To małe (2-3cm długości), wydłużone jagody o fioletowo-czarnej barwie. Mają charakterystyczny słodko-kwaśny smak z nutką goryczy.

Jagoda kamczacka - wymagania i uprawa:

Jagoda kamczacka jest łatwa w uprawie. Lubi stanowiska słoneczne (wtedy najefektywniej owocuje), ale znosi także lekkie zacienienie. Preferuje żyzne, zasobne, umiarkowanie wilgotne podłoża o lekko kwaśnym odczynie. Znosi także gorsze typy gleb. To roślina całkowicie mrozoodporna - wytrzymuje temperatury do -35ºC.

Krzew można sadzić jesienią lub wiosną. Ziemię przed sadzeniem warto wymieszać z nawozem organicznym. Rozstawa między sadzonkami wynosi 1-1,5m. Młode okazy zaleca się podlewać. Dobrze reaguje na ściółkowanie gleby. W 4-5 roku uprawy zaleca się przeprowadzić cięcie prześwietlające. Roślina jest odporna na choroby i szkodniki. Aby dobrze owocowała, zaleca się sadzić blisko siebie różne odmiany.

Zastosowanie:

Wiciokrzew nie ma dużych walorów estetycznych i uprawia się go głównie dla jadalnych owoców. Można go potraktować jako urozmaicenie praktycznej części ogrodu. Owoce często spożywa się na surowo lub jako dodatek do deserów (naleśniki, lody, gofry). Nadają się także do sporządzania nalewek - win, nalewek, soków i konfitur. Spożywanie jagód przyśpiesza przemianę materii.

zdjęcie: Opioła Jerzy (Poland) - Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=820943