Borówka brusznica Vaccinium vitis-idaea

Borówka brusznica Vaccinium vitis-idaea

podgrupa roślin: krzewy owocowe
Charakterystyka rośliny
  • pokrój: kępy, pokładający się
  • wysokość: 10-25cm
  • kolor kwiatów: białe, różowe
  • okres kwitnienia: V, VI, VII
  • kolor owoców: czerwone
  • trwałość liści: zimozielone
  • przydatność do spożycia: owoce
  • gleba: próchniczna, przepuszczalna, żyzna
  • odczyn gleby: kwaśna
  • wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • stanowisko: półcień, słońce
  • zastosowanie: ogrody przydomowe, ogrody wrzosowiskowe, rabaty, roślina jadalna

Borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea) to krzewinka należąca do rodziny wrzosowatych (Ericaceae). W środowisku naturalnym występuje na półkuli północnej. W Polsce można ją spotkać na podmokłych torfowiskach, wrzosowiskach i w borach. Jest znana także z uprawy. Roślina ma kępiasty, lekko pokładający się pokrój. Osiąga do 25cm wysokości. Liście są drobne, skórzaste, zimozielone o eliptycznym kształcie. Drobne, dzwonkowate kwiaty są zebrane w grona. Mają białą lub różową barwę. Borówka kwitnie od maja do lipca. Owocuje najczęściej od lipca do września. Owoce to czerwone, okrągłe, błyszczące jagody.

Borówka brusznica - wymagania i uprawa:

Borówkę zaleca się uprawiać na stanowiskach lekko osłoniętych. Wtedy wciąż efektywnie owocuje, ale jest rzadziej narażona na susze. Optymalne są podłoża przepuszczalne, żyzne, torfowe o lekko kwaśnym lub kwaśnym odczynie. Krzewinka jest mrozoodporna. Można ją sadzić jesienią lub wiosną. Nie lubi suszy - dlatego w okresie bezdeszczowym powinno się ją podlewać.

Warto stosować nawozy dla roślin kwasolubnych. Roślina (tak wszystkie wrzosowate) słabo pobiera wodę i składniki pokarmowe. Problem można rozwiązać stosując szczepionki mikoryzowe (podczas symbiozy zwiększa się chłonność korzeni). Dobrze reaguje na ściółkowanie podłoża.

Zastosowanie:

Brusznicę uprawia się zarówno dla plonu jak i atrakcyjnego wyglądu. Roślina jest interesującym dodatkiem do wrzosowisk i rabat złożonych z roślin kwasolubnych. Owoce są wykorzystywane jako przyprawy (szczególnie chętnie dodaje się je do mięs). Ponadto borówkę można wykorzystywać do produkcji przetworów.

zdjęcie: wplynn, www.flickr.com (CC BY-ND 2.0)